Sökningen "" matchar 0 produkter
Publiserad 7 mar 2025
Att bara kunna gå ut och plocka något ätbart direkt känns lyxigt och det är något speciellt med att äta det man själv odlat. Få grönsaker ger så mycket sommarkänsla som just tomater och rent smakmässigt är skillnaden mot butiksköpta tomater milsvid. Läs med här för tips på hur du lyckas med din odling.
Tomater är, som tur är, relativt lättodlade och kan ge riklig skörd långt in på hösten. Tomater trivs i växthus, men det går alldeles utmärkt att odla dem på mindre ytor - i fönsterkarmen, på uteplatsen, eller på friland där du har plats. Vissa tomatsorter lämpar sig till och med för att odlas hydroponiskt. Om du väljer tomatsorter som är lämpliga för krukor, till exempel busktomater, behövs bara frön, bra jord och krukor för att komma igång. Andra odlingssätt kräver lite förberedelse, men när du väl är igång är många tomatsorter lättskötta.
Gemensamt för alla tomater är att de vill ha riklig tillgång till ljus, vatten och näring. Många sorter vill ha växtstöd och tjuvas (ta bort tjuvskott som växer i bladgrenen), men vildtomater som Golden Currant klarar sig bra utan. Välj en tomatsort som lämpar sig för den miljö och omvårdnad du har att erbjuda, så ökar chansen att få en bra tomatskörd.
Genom långsiktig förädling av tomater har vi idag mängder av sorter att välja mellan. Stora, djupröda bifftomater, gula pärontomater eller supersöta körsbärstomater för att nämna några. Ett tips är att ha flera sorter för att få en längre tomatskörd och variation. Vissa tomatsorter har tunt skal och dessa typer av tomater kan ofta ätas direkt från
plantan utan att behöva tillagas. Dessa tomater tenderar att ha
kortare hållbarhet och är perfekt om du vill äta direkt. Andra tomatsorter
har tjockare skal vilket ger dem en längre hållbarhet och gör att de kan lagras lite längre. Den här typen av tomatsorter är ofta mer lämpliga för matlagning.
Busktomater eller vildtomater som en del kallar dem är lättskötta och tåliga. Busktomater blir inte så höga, (max ca 1 meter) och går oftast att odla både i kruka och i pallkrage. De är kända för att vara produktiva, så även om det inte blir så stora tomater brukar antalet väga upp. Arten mognar relativt fort, så den är lämplig för det svenska klimatet. En variant av busktomaten är ampeltomater, som brukar vara ännu lägre, men en väldigt praktisk variant när man inte vill ha sina plantor stående på golvet eller marken.
Namnet avslöjar detta släktes främsta egenskap - storleken. De kännetecknas även av att ha många frökammare och en platt-rund, veckad form. Bifftomaten lämpar sig ofta på smörgås, i burgare och i matlagningen. För att bilda stora frukter kräver bifftomaten mycket ljus och näring, men även växtstöd.
Plommontomater har en karaktäristisk plommonform och finns i många olika nyanser av rött och gult. Släktet kallas ibland för pastatomater, då de har mycket smak, men fastare kött och innehåller lite mindre vätska. Skalet brukar vara något tjockare, så de även lämpar sig att lagras. Odlingsplatsen för plommontomaterna varierar, men de vill gärna ha växtstöd.
Denna grupp av tomater har egentligen endast det gemensamt att de föredrar en väldigt skyddad miljö. De vill gärna förkultiveras i varm jord och behöver avhärdas innan de flyttas ut i kallväxthus eller uterum. Här finns stor variation i frukternas egenskaper men generellt ger de stort utbyte med rätt omvårdnad. De vill ha mycket ljus och bindas upp efterhand som de växer. Denna kategori kräver arbete men ger mångfaldigt åter.
Den bästa tiden för att så tomatfrön är från mitten av februari till april. Då har du tomatplantor redo för sommarmånaderna! För att få bästa resultat rekommenderas att tomatfrön planteras i ett miniväxthus. Om du inte har något sådant är det ingen fara - du kan enkelt skapa en fuktig och trivsam miljö för dina tomatfrön genom att täcka små krukor med lite plastfolie eller genom att återbruka diverse genomskinliga plastförpackningar. Se till att antingen lämna några hål eller öppningar i plasten för att säkerställa god luftcirkulation.
Så dina tomatfrön i lämplig såjord en och en halv till två månader innan du tänkt att plantera ut dem. Se till att såbädden är väldränerad och att det finns god ventilation. Fröerna vill ha mycket ljus och värme, gärna mellan 20 och 25 grader. Håll jorden fuktig, men inte blöt och tillför grönsaksgödsel efterhand.
Skola om tomatplantorna första gången när de är mellan 5 och 10 cm höga. I den nya jorden finns ny näring, men efter några veckor behövs påfyllning. Om det blir trångt mellan plantorna bör du skola om dem en gång till. Se till att tomaterna har växtstöd när de blir högre, ett tips är att använda supersmidiga tomatclips som du hittar via den här länken.
Avhärda gärna plantorna genom att ställa ut dem under dagen och plantera ut när risken för nattfrost är över. Plocka bort så kallade tjuvar som växer i bladvecken med jämna mellanrum.
Skäm bort dina tomatplantor med mycket ljus och vattna och gödsla regelbundet. Skulle plantorna bli mörkgröna och få krusiga blad, är det ett tecken på att du gödslat för mycket.
Lycka till med din odling!
Företagsmodal ingress
Privatmodal ingress